• forside
  • 8-12 år
  • 13-18 år
  • voksen
Til deg
Alarmtelefonen 116 111
«Uansett hva som er skjedd, skal du vite at det IKKE er din skyld når voksne eller noen som er eldre enn deg, utsetter deg for overgrep.»
”Jeg klarer ikke la være å tenke på at mamma kan dø når jeg er på skolen. Når jeg er her, kan jeg jo ikke passe på.” Gutt 11 år
Regler for nettvett
Hva er et overgrep?
Slag, spark, lugging
Plaging, mobbing, erting
Å se og høre vonde ting
Grooming
Når noen gjør noe med kroppen din som du ikke vil
Hvorfor skader voksne?
Din kropp og følelser

Kontakt og hjelp


Ring alarmtelefonen:

  116 111

De finner hjelp til deg der du bor.


www.statensbarnehus.no
www.ung.no
www.korspåhalsen.no
www.barnevakten.no
www.kirkenssos.no
www.atv-stiftelsen.no
www.klara-klok.no
www.unghelse.no
www.tryggbruk.no
nettvett.reddbarna.no


Bufdir


RVTS Sør

Til deg som bor i fosterhjem eller på institusjon


Å være trygg betyr mye for alle mennesker. Det betyr ekstra mye for deg som er barn. Noen barn er ikke trygge. De bærer kanskje på vonde hemmeligheter. Hemmeligheter om overgrep. Det kan gjøre dem redde og triste.

Har du eller noen du kjenner en slik hemmelighet? Som du ikke tør å fortelle til noen? Da har vi lyst til å fortelle deg at det finnes gode voksne som har lyst til å hjelpe deg.

Det finnes voksne som vil hjelpe deg

De kan være med å finne ut hvordan du kan få det bedre. På denne siden får du vite mer om hva overgrep mot barn og unge er, hva som er lov og at det er mulig å gjøre noe med vanskelige ting. Du kan oppleve at dagene blir litt lettere å komme igjennom. Overgerpene kan stoppes. Sakte, men sikkert, kan du få det litt bedre.

Hvem kan du snakke med?

Enten du bor i forsterhjem eller institusjon: Snakk med en voksen du stoler på om det som er vanskelig. Det kan være fosterforeldrene dine, noen ansatte på institusjonen, saksbehandler i barnevernet, tilsynsfører, lærer på skolen, helsesøster, en god venn eller andre du stoler på og som du tror kan hjelpe deg. Se også nederst på denne siden for tips til steder du kan henvende deg.



Nettvettregler


  1. Vis respekt for hverandre på nett.

  2. Mobbing på nett er minst like alvorlig som annen mobbing.

  3. Tenk deg om før du deler personlige bilder og opplysninger om deg selv og andre på åpne nettsteder.

  4. Lag et passord som er vanskelig å gjette. Passordet ditt er privat.

  5. Husk at det er lett å lyve på nettet, ikke tro på alt som andre skriver.

  6. Ta med noen du stoler på hvis du skal møte noen du har blitt kjent med på nettet, og møt dem på et offentlig sted.

  7. Avslutt kontakten hvis du blir redd eller opplever noe ubehagelig. Blokker kontakten og meld fra til de som har ansvaret for nettstedet.

  8. Fortell det til en voksen eller en annen du stoler på hvis du opplever noe ubehagelig. Det er ikke din skyld om noen andre gjør noe ubehagelig mot deg på nett.

  9. Meld fra til politiet om alvorlige saker.


  • Kilde: Redd Barna

Hva er et overgrep?


Det finnes ulike former for overgrep. Overgrep kan være at noen skader kroppen din, for eksempel gjennom å slå, sparke, bite eller riste. Det finnes også noe som kalles psykiske overgrep. Dette er når noen sier noe til deg som gjør at du blir lei deg eller trist. For eksempel mobbing eller erting. Når et barn ser at et annet barn eller en voksen blir slått, kan dette også være skremmende. Seksuelle overgrep kan være at noen tar på kroppen din på en ekkel måte, eller tvinger deg til å gjøre noe med kroppen din som du ikke vil være med på.

Alle disse overgrepene er forbudte og et brudd på barns rettigheter.



Slag, spark, lugging


Det er ikke lov å slå barn i Norge, det er heller ikke lov til å skade barn uansett på hvilke måte dette skjer.


Spørsmål fra ung leser:


”Pappaen min har brukt vold mot meg og min bror siden jeg var ca 5 år. Det innebærer lugging, klyping, klapping på rumpa, slå med flathand. Sist episode hendte i helgen, og har ett par blåmerker på armen etter han tok tak i meg. Mistet en del hår etter lugging, ble kastet i bakken og sparket og fikk ett slag i ansiktet med flathanda. Er dette normalt? Hvis det er straffbart, hvor alvorlig? Hva burde jeg gjøre? Er lei av dette.”

Svar:

”Hei, slik jeg forstår mailen fra deg, så blir du og broren din slått av pappa og at det er noe som skjer ofte. Det synes jeg var fryktelig trist å høre og hvis alt stemmer av det du sier, så er det også en svært alvorlig situasjon! Det er forbudt i Norge å slå barn, uansett hva galt de har gjort! Når foreldre gjør slike ting du beskriver som at han slår deg i ansiktet og at han har lugget av deg hår, så er saken så alvorlig at din pappa faktisk kan bli straffet for dette av politiet. Som svar på ditt første spørsmål om dette er normalt, så kan jeg trygt svare at dette ikke er normalt.

Du spør videre hva du bør gjøre. Alarmtelefonen for Barn og Unge (116 111) vil på det sterkeste anbefale deg å snakke med noen voksne om det du og din bror opplever. Har du en lærer på skolen, helsesøster eller andre voksne personer du føler deg trygg på, så bør du ta kontakt med dem. Fortell dem det samme du skriver i mailen din til oss. Da vil disse voksenpersonene ta kontakt med barneverntjenesten i kommunen der du bor, slik at de kan undersøke saken nærmere. Hvis du er redd for at pappa skal få rede på at du har sagt i fra, så har barneverntjenesten egne måter å sikre deg mot at far får vite noe som helst. Det går an å snakke med barneverntjenesten i begynnelsen uten å nevne navn, men skal man få en rask slutt på disse opplevelsene, vil Alarmtelefonen for Barn og Unge anbefale deg å si hvem du er.

Vennlig hilsen ung.no, i samarbeid med alarmtelefonen, 116 111.



  • Kilde: ung.no

Plaging, mobbing, erting


Det som gjør vondt på innsiden.

Det er ikke lov å si ting som gjør deg redd, utrygg, trist eller fører til at du mister troen på deg selv.


Fortelling


Jeg bor hos en fosterfamilie som virker veldig snill. Vi finner på mye gøy sammen. Det som er litt vanskelig, er at fosterpappaen min også mobber meg noen ganger. Det er det ingen som ville trodd. Han mobber det andre fosterbarnet som bor der også. Jeg prøver å gjøre meg usynlig.

Jeg prøver å sitte så stille som mulig i sofaen - i håp om at pappa ikke skal oppdage meg. Men han oppdager meg alltid. Han oppdaget søstera mi først i dag. – åssen går det med lille trille i dag, da? Pappas lille trille. Pappa drømmer om slanke-Silje, skjønner du. Ikke fettberg. Eller hva sier du, Morten? Vi vil ikke ha fettberg. Kom hit litt Silje.

Så løfter han opp genseren hennes, legger handa på magen hennes og disser den opp og ned. Silje er sprutrød i ansiktet og svelger unna gråten, jeg ser det. Jeg føler jeg må gjøre noe, men om jeg blander meg, pleier han å holde på resten av kvelden med spydigheter. Jeg vet ikke hvor jeg skal se hen. Jeg får vondt i magen, vondt i hodet og har lyst til å spy. Han er lur. Han rører oss aldri. Han bare skviser oss. Gjør oss til ingenting.

- Hold opp, fatteren, sier jeg stille etter hvert. Silje løper inn på rommet sitt. Pappa ler og henvender seg til meg. Magen min snører seg sammen. Så er det min tur til å høre hvor liten og dum jeg er. Jeg har lyst til å flykte, men det er ikke noe sted å dra. Det er bare et helvete å være i et hjem der lufta du puster i er spydigheter, mobbing og hakking. Når du hele tiden blir gjort til en drittsekk, tror du til slutt at du er en. Når du hele tiden kalles ingenting, blir du til slutt ingenting.



Å se og høre vonde ting


Å høre eller se at noen du er glad i, blir slått, er vondt. Selv om ikke du ser slagene, merker du kanskje at noe er galt. Kanskje er det noe som knuses, noen som roper høyt eller voksne som krangler med sinte stemmer. Dette kan være skremmende og du blir redd.


Bilder det er vanskelig å glemme

Lise på 12 år sier at hun ikke klarer å stoppe filmen som surrer og går i hodet. ”Den kan skru seg på når som helst”, sier hun, ”enten jeg er på skolen eller skal leke med vennene mine. Og på kvelden når jeg skal legge meg. Da har jeg alltid lyset på og hører på musikk.” Lise stod i dørsprekken og så mamma bli dratt blødende over stuegulvet av mammas kjæreste. Det er fire år siden, men filmen er der ennå. Lise klarer ikke å glemme.

Små vitner til vold, Alternativ til vold



”Jeg er alltid redd for at det skal skje igjen – at pappa slår mamma. Derfor så går jeg ikke og legger meg før mamma og pappa legger seg. Og jeg sovner ikke før jeg hører det er stille i huset. Derfor er det en del dager jeg ikke orker å gå på skolen. Så nå har jeg trøbbel med skulking i stedet. For noen uker siden var mamma og pappa med på et møte og diskuterte skulkingen min og hva den kom av. Læreren skulle bare visst. Falske fatteren. Jeg haaaater han .”

”Jeg smiler utenpå. Men inni er det bare mørkt og kaldt.”

Jente 11 år



Når noen gjør noe med kroppen din som du ikke vil


Seksuelle overgrep er når voksne eller eldre barn gjør ting med kroppen din, for eksempel tar deg på tissen fordi de synes det er godt. Eller de kan få deg til å gjøre ting med de voksnes tisser. Det er strengt forbudt å gjøre slike ting mot barn. Seksuelle overgrep trenger ikke å bety kontakt mellom kropper. Noen voksne kan ta nakenbilder av barn og legge disse ut på nettet eller sende slike bilder med mobiltelefon. Dette er heller ikke lov.

Når barn opplever slike overgrep, kan det være vondt og vanskelig. Det er viktig at barn aldri går alene med vanskelige tanker og minner, men snakker med en voksen de stoler på.


Fortelling

Stein hadde vondt i magen hver morgen. Han hadde ikke lyst til å gå på skolen. Han hadde en vond hemmelighet. Stein var 11 år. Han hadde blitt kjent med en på nettet som var 17 år. Han hadde vært så stolt for 17-åringen hadde skrytt så av hvor flink han var til å spille. Etter noen uker hadde han truffet den nye kameraten sin. Han var ikke noen kamerat i det hele tatt. Han hadde gjort mange ekle ting med Stein. Han hadde til og med fått han til å ta på tissen hans og dra den opp og ned mens hans stønnet. Det var ekkelt. Stein følte han hadde vært med på det selv. Og nå ville 17-åringen treffe han igjen. Han visste ikke hva han skulle gjøre.



”Jeg leita lenge etter en voksen jeg kunne fortelle det til. Jeg følte jeg prøvde å si det til fostermora mi noen ganger, men hun hørte ikke hva jeg prøvde å si. Til slutt sa jeg det rett til henne. Hun ble sjokkert, kunne først ikke tro det, men trodde meg. I flere år har hun stått sammen med meg etter det vonde som skjedde.”

Jente utsatt for seksuelle overgrep av fosterbror



Grooming


Du har kanskje ikke hørt dette ordet før, grooming betyr at en voksen eller en som er eldre enn deg, får kontakt med deg fordi de vil ha sex med deg. Det er ikke lov.

Noen voksne lyver om alderen sin når de er på nettet. Kanskje sier de at de er like gammel som deg, selv om de ikke er det.

Kanskje vil de snakke om kroppen din, se den på webkamera eller foreslå at dere skal møtes. Da er det viktig at du er på vakt. Gode tips og regler finner du under “nettvettregler”.


Fortelling

Anne var 12 år da hun ble kjent med Kai på nettet. Kai skrev mye fint til henne. Han sendte mange morsomme bilder av seg selv. Han fikk Anne til å sende bilder tilbake. De hadde en egen humor.

En sen kveld spurte han om hun kunne sende et bilde der hun ikke hadde på seg genser. Det kriblet i magen. ”Å, du er det nydeligste jeg har sett,” skrev han. Etter hvert fikk han henne til å sende flere bilder av seg selv der hun nesten ikke hadde klær på. Han sa at hun ikke måtte si det til noen. At dette var deres hemmelighet. Han skulle sende henne et gavekort på en klesbutikk sånn han hadde sagt. Men hun måtte ikke si det til noen. For hun ville vel ikke at nakenbildene av henne skulle komme ut?

Anne har fått veldig vondt i magen, for hun synes det er blitt ekkelt å ha kontakt med Kai. Hun vet ikke hvordan hun skal komme ut av dette. Han har spurt om de skal treffes på en fotballkamp. Nå vet hun ikke hva hun skal gjøre. Hun kjenner seg skitten, ekkel og dum. Hun var jo med på det.

Etter fortellingen

Anne ble utsatt for grooming på nettet. En gutt som var litt eldre enn henne, lot som om han skulle bli venn med henne. Etter hvert viste det seg at han bare var ute etter å ha sex med henne. Det heter grooming. Det er straffbart i Norge. Ingenting av dette er Annes feil. Anne turte etter hvert å fortelle dette til helsesøster som hjalp henne med anmeldelse og hjelp hos gode hjelpere.



Hvorfor gjør noen voksne barn vondt?


Det er få voksne som utsetter barn for overgrep. Men de som gjør det, kan vi si har feiltanker og tankesykdommer. Alle mennesker kan ha feiltanker, men de har også en ryddemaskin. Når vi tenker veldig feil, kommer ryddemaskinen og tar bort de tankene og sier FEIL! Den rydder de dumme tankene vekk. Eller ryddemaskinen kan si “IKKE LOV”, og så gjør vi det ikke.

Når vi skal forklare hvorfor noen voksne gjør ekle ting mot barn som de ikke har lov til å gjøre, kan vi si at de voksnes tanker er blitt så syke at de har bestemt seg for å slå av ryddemaskinen. Voksne som gjør dumme ting mot barn, tenker at det er spennende og deilig å lure eller true barn og derfor vil de ikke rydde bort de ulovlige feiltankene. De vil ikke tenke på at det er ulovlig, men det er det!

Fritt etter Raundalen & Schultz. www.krisepsyk.no


Hva trenger du?


Om du har vært utsatt for overgrep.

Når et barn opplever å bli slått, mobbet eller utsatt for andre overgrep, er det vanlig å bli både trist og sint. Noen barn får vondt i kroppen sin og stenger alle vonde følelser inne. Andre blir veldig sinte og slår og ødelegger ting rundt seg. Mange barn synes det er vanskelig og flaut å snakke om det vonde som er skjedd. Andre ganger truer de voksne barna til å ikke fortelle. Dette gjør de voksne for at ingen andre skal få vite at det de gjør er forbudt.

Noen ganger kan det også være slik at DU tror du har vært med på noe som er galt eller gjort noe galt mot et annet barn. Eller kanskje du er bekymret for en venn.

DA er det viktig at du:

Tar kontakt med en voksen du stoler på og forteller han eller henne om det som har skjedd. Da kan du få hjelp slik at det blir slutt på overgrepene og du får det bedre.



Det er ikke din skyld


Det er ikke din skyld når du utsettes for overgrep.

Når du blir mobbet, slått eller noen gjør noe med kroppen din som du ikke vil, kan den som skader deg, få deg til å føle deg lite verdt. Du kan kanskje tenke at det er deg det er noe galt med. Kanskje har den som har vært slem mot deg, sagt at du var med på det, og at det er din skyld at det skjedde. Sånn er det ikke!

Uansett hva som er skjedd, skal du vite at det IKKE er din skyld når voksne eller noen som er eldre enn deg, utsetter deg for overgrep.


Din kropp og dine følelser


Det er normalt å lære kroppen sin å kjenne. Det er normalt å leke doktorleken og se på andres tisser og pupper. Når to barn leker for å finne ut av kroppen sin, er det ikke galt. Men når en som er eldre vil ha deg til å gjøre ting du ikke vil, skal du si nei. Det er noe helt annet.

Du har lov til å si NEI dersom det er noe du ikke har lyst til å være med på.

Barn forteller at de ofte kjenner forskjellen på god og dårlig voksenkontakt. Gode voksne er de som viser omsorg og gir deg klemmer på en god måte.

Dårlige voksne er de som forsøker å ta på deg og kroppen din på en måte som du ikke liker. Da bør du snakke med noen voksne som du stoler på. For det er DU som bestemmer over DIN kropp.



Alarmtelefonen: 116 111



  1. Blir du slått eller truer noen med å slå deg?

  2. Er det noen som tar på deg på en måte som er ubehagelig eller ulovlig?

  3. Drikker foreldrene dine ofte og er fulle?

Ring Alarmtelefonen 116 111, det er gratis.


Vi har også åpent i helligdager. Vi skal gjøre alt vi kan for at du skal få hjelp. Hos oss får du snakke med en voksen som ønsker å hjelpe deg. Hvis du er veldig redd kan vi ta kontakt med politi eller legevakt der du bor.


  • www.116111.no